EnglishTurkish

Bebek ve Çocuklarda Katarakt

Katarakt; göz bebeğinin arkasında bulunan doğal lensimizin saydamlığını kaybetmesidir. Bu durumda görme kalitesi ilk başta bozulur ve ilerleyen süreçte müdahale edilmezse körlüğe kadar ilerleyebilir. Katarakt yaşlılığa bağlı bir sorun olarak görülse de yeni doğan bebekler arasında da görülebilmektedir. Katarakt çocukluk çağındaki önlenebilir körlük nedenlerinde ilk sırada gelmektedir.

Doğumsal katarakt ya da konjenital katarakt olarak bilinen bu problemli durum, gözdeki lensin tek ya da çift taraflı olarak saydam yapısını kaybetmesi durumudur. Doğumsal katarakt görmeyi engelliyor ya da tek taraflı ise detaylı göz muayenesinin ardından hemen ameliyat edilmelidir. Doğumsal katarakt için erken tanı ve tedavi son derece önemlidir; çünkü görme duyusu gelişemediği için operasyon ne kadar geç yapılırsa, başarı oranı o kadar düşmektedir. Doğumsal kataraktın gözde yarattığı en önemli sorunlardan biri de göz tembelliği olarak ortaya çıkmaktadır. Göz tembelliği noktasında da göz doktoruna danışarak detaylı bir muayene olunmalı ve göz doktorunun kararıyla ameliyat olunmalıdır.

Doğumsal Kataraktın Belirtileri

  • Etrafa bakmaz ve nesneleri takip etmez.
  • Göz bebeği beyazdır ya da zaman zaman beyaz bir ışık gelmektedir.
  • Işığa hassasiyet oluşur.
  • Puslu görme yaşanır.

Doğumsal kataraktı ebeveynler çocuklarını takip ederek fark edebilirler. Yukarıdaki belirtilerden bir ya da birden fazlası ortaya çıkmış ya da şüphe ediliyorsa hemen uzman bir göz doktoruna çocuk muayene edilmelidir. Çünkü doğumsal katarakt açısından erken tanı ve tedavi son derece önemlidir.

Doğumsal Kataraktın Nedenleri

  • Hamilelik esnasında annenin geçirdiği hastalıklar.
  • Hamilelikte annenin kullandığı bazı ilaçlar.
  • Röntgen ışınlarına maruz kalma.
  • Genetik nedenler.

Doğumsal kataraktın pek çok nedeni olabilir. Yukarıdaki nedenler bunlar arasında en sık rastlananlardır. Doğumsal kataraktların yaklaşık % 30’unda genetik nedenler görülmektedir.

Doğumsal Kataraktın Tedavisi 

Doğumsal kataraktın tek tedavisi cerrahidir. Bu cerrahi işlem yetişkinlerde uygulanan katarakt işleminden farklıdır. 2 yaşın altındaki çocuklara göz içi mercek yerleştirilmeden ameliyat edilmektedir. Her iki gözünden ameliyat olan 2 yaş altı bebeklere, 4 yaşın üstünde göz içi merceği implantasyonu yapılmaktadır. Bebek eğer tek gözünden ameliyat edilmişse, 2.5 yaş civarında göz içi merceği implantasyonu yapılmaktadır.

 

Open chat