EnglishTurkish

Sarı Nokta Tedavisi

Yaşın ilerlemesiyle gelişen hastalıklardan önemli ve sık görülen birisi de halk arasında sarı-nokta veya sarı-leke hastalığı adı verilen göz sorunudur.

Sarı nokta hastalığı nedir ? 57 yaşından sonra görülen ve körlük riski oluşturan ciddi bir göz hastalığıdır. Tıbbi ismi, “maküla dejenerasyonu”. Günümüzde sık görülen ve yaşı ileri insanları gerçekten çok mutsuz eden bir sağlık sorunudur.

Hastalığın nedeni nedir ? Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmiyor ama güneş ışınlarına uzun yıllar maruz kalındığında ve sigara içenlerde bu hastalığın daha sık görüldüğü biliniyor. Kadınlarda (özellikle açık renkli gözlerde) risk daha yüksek. Hipermetrop (yakın görme sorunu) kişilerde de bu hastalık daha sık görülüyor.

Hastalığın belirtileri neler ? Az görmek, özellikle yakın görmenin bozulması, düz çizgileri çarpık ve bükülmüş olarak görmek. Bu hastalıkta kişi baktığı yerin merkezini siyah bir leke olarak görür ama merkezdeki siyah lekenin etrafını iyi görür.

Bu hastalığın farklı türleri var mı? Hastalığın iki cinsi mevcut: Kuru tip ve Islak tip. Kuru tip daha yavaş ilerler, görmedeki azalma yavaş olur, hastada körlük gelişmesi de daha nadirdir. Islak tip hızlı ilerler, görme kaybı hızlıdır ve körlük riski maalesef çok yüksektir. Üstelik, kuru tip sarı leke hastalığının 5 sene içinde % 50 olasılıkla ıslak tipe dönmesi de söz konusudur.

Bu hastalık nasıl tedavi edilir ? Kuru tip tedavisi daha çok özel vitamin destekleri ve yüksek dozda Omega-3 verilmesiyle yapılır ve tüm tedavi ağızdan alınan ilaçlarla sağlanır. Hastanın sigarayı derhal bırakması, özel filtreli gözlüklerle güneşten korunması da çok önemlidir.  Islak tip tedavisi ise daha çok göz içine anti-VEGF adı verilen ilaçların injekte edilmesiyle yapılır. Burada amaç hastalığın iyileştirilmesi değil, körlüğün engellenmesidir. Bu injeksiyonların çok sayıda tekrarı gerekebilir.

Bu hastalığın ilaç kullanımı dışında tedavisi de var mıdır ?

MACRO-vision (MAKRO-vizyon) Ameliyatı ve Makule Lensi Tedavisiyle görme iyileştirilebiliyor.

Sarı Nokta Hastalığında MACRO-vision (MAKRO-vizyon) Ameliyatı 

Retinanın görme merkezini etkileyen hastalıklardan dolayı merkez görmesi ve dolayısıyla
uzak ve yakın görmesi düşmüş hastaların mevcut hastalıklarını tedavi etmeden ancak
retinaya düşen görüntüyü büyüterek, Maküla hastalıklarına rağmen uzak ve yakında daha iyi
görmelerini sağlayan cerrahi işlemdir.  Detaylar için tıklayın!

Maküla lensi tedavisi nasıl yapılıyor ? Maküla lensi ameliyatla göz içine takılıyor ve yaşam boyu orada kalıyor. Lensin sadece bir göze takılması yeterli oluyor. Yani, iki gözün de ameliyat edilmesi gerekmiyor. Yapılan ameliyat, katarakt ameliyatından farksız. Göz damlayla uyuşturularak yapılıyor, maküla lensi on dakika civarında süren bir işlemle göz içine takılıyor, ameliyatın ertesi günü göz açık bırakılarak işlevine başlıyor. Bu ameliyat ile hastanın yakını görmesi mümkün hale geliyor. Bu tedavi hem kuru tip ve hem de ıslak tip sarı leke hastalığında kullanılabiliyor.

Sarı Nokta Hastalığında Amsler Grid Testi

Bu test, rutin bir göz muayenesinin karşılığı değildir. Fakat sarı nokta hastalığının erken belirtilerini kendi kendinize uygulayarak tespit etmenizi sağlayacak bir şemadır. Uzmanlar tarafından 40 yaş üzeri herkesin bu testi uygulaması tavsiye edilmektedir.

ŞEMA

Amsler Grid Testinin Uygulama Şekli

  • Normalde okumak için kullandığınız gözlük ya da kontakt lens varsa takınız.
  • Yukarıda görülen şemayı iyi aydınlatılmış bir odada, yüzünüzden yaklaşık 30 – 40 cm ileride, sabit şekilde tutunuz.
  • Bir gözünüzü elinizle kapatınız ve açık olan gözünüz ile ortadaki noktaya odaklanınız. Şemada yer alan büyük karenin her 4 köşesini de görüp görmediğinize dikkat ediniz.
  • Diğer gözünüzü de aynı şekilde test ediniz.
  • Çizgilerde dalgalanma, kırılma, bulanıklık görüyorsanız ya da köşeleri göremiyorsanız sizde sarı nokta hastalığı belirtileri olabilir.
  • Bu durumda en kısa zamanda retina hastalıkları uzmanı bir göz hekimine başvurmak gerekir.

 

Open chat